11, ale w jakim stosunku 1 srebrna i 10 złotych ? Czy 11 srebrnych i 11 złotych ?
Domniemywam, że chodzi Ci o 2013 rok ? ale zauważ, że będą 4 monety 5 złotowe - czyli emisji będzie więcej.
Moim zdaniem jedna emisja srebrnej monety na 2 miesiące i 3 złote w ciągu roku była by wystarczająca.
tonej napisał:11, ale w jakim stosunku 1 srebrna i 10 złotych ? Czy 11 srebrnych i 11 złotych ?
W tytule jest 11 srebrnych plus jakaś ilość złotych.
W mojej ocenie NBP tłucze wszystkich za dużo srebrnych złotych, a goldów 2 razy za dużo.
Srebra powinny przedstawiać naprawdę ważne osoby, wydarzenia. Myślę, że jak było by ich 7 plus 2 - 3 złote do tego 10 - 12 goldów.
PS temat przenoszę do ogólnych dyskusji o monetach.
Wyraziłem się nie precyzyjnie. Ilość złotych monet pozostałaby na tym samym poziomie. Wydaje mi się, że policzyłem wszystkie srebrne monety. Niestety jest 12.
Jest zapotrzebowanie ze strony klientów, znajdzie się i towar :) Widać opłaca się stukać tyle monet, to jadą po bandzie. Najrozsądniejszym wyjściem z tej sytuacji będzie po prostu bojkot kolejnych emisji. Jak przestanie się to im opłacać, to zmniejszą ilość. A po roku można potem na Allegro cały zestaw z rocznika kupić znacznie taniej niż suma cen emisyjnych. Trzeba tylko trochę cierpliwości.
P.S 12 emisji to doskonała liczba, rok ma przecież 12 miesięcy i 12 wypłat ;)
Koledzy, zapominacie, że plan NBP może wielokrotnie się zmienić i wasze wszystkie spekulacje legną w gruzach . Zdanie mam podobne do was, więc nic dodawać nie muszę, a jedynie popierać .
Jak dla mnie zdecydowanie za dużo, powinny być też bardziej zbliżone nakłady i mniejsze jeśli już wychodzi tyle monet, by miały one jakąkolwiek wartość kolekcjonerską.
krakers656, jak nie masz co robić, tylko bezsensownie odpowiadać na posty sprzed kilku miesięcy, to idź poczytaj sobie jakąś książkę o numizmatyce lub o inwestowaniu w monety lub metale.