katalog monet - program.

Właśnie złapałeś kolekcjonerskiego bakcyla, a nie wiesz jak ocenić stan nowego nabytku czy opłaca się go czyścić oraz jak go bezpiecznie przechowywać? Ten dział jest dla Ciebie!

Moderatorzy: meszuzel, wordlord

katalog monet - program.

Postprzez LFrenzy » 20 Cze 2010 21:43

Mam do was prośbę. zacząłem się jakiś czas bawić w programowanie i postanowiłem zrobić dla siebie katalog monet. Może wy coś doradzicie co by tutaj dodać/zmienić/usunąć. A może całkowicie dać sobie z tym siana i po prostu poszukać jakiegoś dostępnego programu?



poniżej kilka screenów:


Okno główne:

Image

Dodawanie/ edycja monety:

Image

Informacja o sprzedanych monetach (bardzo podobne jest okno z zakupionymi monetami):

Image

Statystyki posiadanych/sprzedanych monet.

Image

Dodawanie nowej monety do swojej kolekcji

Image

Zarządzanie grupami monet (dodawanie nowych grup i przypisywanie do nich monet):
Image



Program ma jeszcze dużo buraków, nie wprowadzonych cen (wszystkie ceny monet wprowadzane były tylko dla testów) itp. Mam nadzieję że podacie kilka ciekawych pomysłów które można by było dodać do programu. np. brakuje mi tutaj raportów ale za bardzo nie wiem jakie mogą komukolwiek być potrzebne. Ja osobiście nie handluje monetami więc interesuje mnie tylko ilość brakujących monet.


Poniżej linki do pobrania obecnej wersji programu.
program bez zdjęć:
(linki zostały usunięte w celu zablokowania możliwości pobierania nie w pełni działającego programu)

program ze zdjęciami (12MB):
(linki zostały usunięte w celu zablokowania możliwości pobierania nie w pełni działającego programu)

Do uruchomienia programu potrzebny JEST następujący komponenty dostarczonych przez firmę Microsoft:

.net 2.0


W przypadku jego braku program może działać nieprawidłowo (lub nie działać w ogóle).
Oprogramowanie Microsoftu dostępne jest na stronie:

http://www.microsoft.com/downloads/deta ... b15c5e04f5


Z góry dziękuję za wszystkie uwagi.


edytowany 2010-07-10

usunąłem linki do nie w pełni działającego programu
Ostatnio edytowany przez LFrenzy, 10 Lip 2010 20:30, edytowano w sumie 1 raz
LFrenzy
 
Posty: 27
Rejestracja: 20 Cze 2010 21:30

Postprzez Roxer » 21 Cze 2010 19:49

Dla mnie bobma . Masz te same możliwosci co w płatnych programach .
Jestem początkujący kolekcjonerem monet Austro-Węgierskich i Austriackich do 1918 r .
Emil . Bydgoszcz
Awatar użytkownika
Roxer
 
Posty: 469
Rejestracja: 11 Cze 2010 18:11
Miejscowość: Bydgoszcz

Postprzez Turlajgroszek » 21 Cze 2010 19:55

Bardzo fajny program, szczerze to jestem pod wrażeniem, mnie by się nie chciało zrobić takiego programu i chyba nawet bym nie umiał.
Turlajgroszek
 
Posty: 1005
Rejestracja: 11 Lut 2010 19:14

Postprzez julk1 » 21 Cze 2010 21:56

Program wyglada na calkiem fajny, wiec nie rozumiem dlaczego piszesz: "Program ma jeszcze dużo buraków" :D
Awatar użytkownika
julk1
 
Posty: 4219
Rejestracja: 28 Sty 2009 10:24

Postprzez blue » 22 Cze 2010 00:30

Bardzo fajny program. Mam tylko problem nie wiem jak usunąć dodaną monetę.

Natomiast zauważyłem błąd - podczas edycji monety jak zapisuję to pojawia się jako nowa pozycja.
Awatar użytkownika
blue
 
Posty: 35
Rejestracja: 18 Sty 2010 23:38

Postprzez LFrenzy » 22 Cze 2010 01:21

A jednak są "buraki"

pierwszy błąd do poprawienia: "Natomiast zauważyłem błąd - podczas edycji monety jak zapisuję to pojawia się jako nowa pozycja."
Dzięki za uwagę blue.
drugi to brak możliwości usuwania monet.

Ja teraz zauważyłem jeszcze jeden błąd - brak instrukcji obsługi :P

czekam na kolejne uwagi i sugestie...
LFrenzy
 
Posty: 27
Rejestracja: 20 Cze 2010 21:30

Postprzez meszuzel » 22 Cze 2010 09:38

Systematycznie pojawia sie problem katalogowania monet. I z tego co było do tej pory to nie było jeszcze takiego który by się sprawdził.

Dlatego ja osobiście zrobiłem sobie w Excelu z pełną informacja o monecie. Poza tym mam tam hiperłącza do kolekcjonera, forum (oczywiście tego) NBP,emonety. Mam utworzony katalog z wszystkimi, no prawie wszystkimi moimi fotkami monet, i klikając na nazwę monety mam odsyłacz do konkretniej blaszki.

W każdej chwili mogę sobie modyfikować i wprowadzać zmiany tak ja tego potrzebuję, a z programem już tak sie do końca nie da. Można oczywiście stworzyć sobie coś takiego w Access-ie, ale to już więcej zabawy. Ale za to bardziej funkcjonalny.
Sokrates "Wiem, że nic nie wiem"

Pozdrawiam
Mariusz
Awatar użytkownika
meszuzel
Moderator
 
Posty: 11676
Rejestracja: 20 Lip 2008 13:49
Miejscowość: Piotrków Tryb.

Postprzez blue » 22 Cze 2010 09:47

LFrenzy napisał:A jednak są "buraki"

pierwszy błąd do poprawienia: "Natomiast zauważyłem błąd - podczas edycji monety jak zapisuję to pojawia się jako nowa pozycja."
Dzięki za uwagę blue.
drugi to brak możliwości usuwania monet.

Ja teraz zauważyłem jeszcze jeden błąd - brak instrukcji obsługi :P

czekam na kolejne uwagi i sugestie...


Jeżeli sugestie to fajnie byłoby mieć możliwość przy dodawaniu monety przydzielić ją do odpowiedniej grupy.

Co do instrukcji przydałaby się ponieważ siedziałem wczoraj 2 godziny zanim opanowałem ten program :)
Awatar użytkownika
blue
 
Posty: 35
Rejestracja: 18 Sty 2010 23:38

Postprzez takow » 22 Cze 2010 10:47

Fajna sprawa, ale zakładając że ktoś ma mnóstwo wolnego czasu - na uzupełnienie tego.

W sumie jeżeli ciągle będę zbierał - to na emeryturze - będzie czas.. Teraz szkoda życia :)
Awatar użytkownika
takow
 
Posty: 688
Rejestracja: 24 Lut 2010 22:30
Miejscowość: Aleksandrów Kujawski

Postprzez blue » 22 Cze 2010 10:58

takow napisał:Fajna sprawa, ale zakładając że ktoś ma mnóstwo wolnego czasu - na uzupełnienie tego.

W sumie jeżeli ciągle będę zbierał - to na emeryturze - będzie czas.. Teraz szkoda życia :)


Fakt dużo roboty z wprowadzaniem ale dokonywanie ich na bieżąco, myślę że praktyczna sprawa.

Znalazłem kolejny błąd - zdjęcie nie może mieć długiej nazwy. Wprowadzając zdjęcie " 2002_05___mistrzostwa_swiata_w_pilce_noznej_2002_korea_japonia_10zl_z_bursztynem_awers.jpg" po prostu nic się nie dzieje niby produkt dodany a jednak nie ma go na liście. Więc powinien być albo komunikat że zła nazwa zdjęcia lub jakaś instrukcja, że nazwa zdjęcia nie powinna mieć więcej niż ileś tam znaków.

Jeszcze jedna uwaga:
W zakładce moja kolekcja w kolumnie cena sprzedaży nie powinna wyświetlać się żadna kwota. W tej chwili jest to 1 zł

i jeszcze jedna:
W trakcie przypisywania do grupy pozycja powinna automatycznie być przypisywana do grup nadrzędnych.

i jeszcze dwie:
1.
a)W podglądzie pozycji (wyświetla się w ramce na dole ekranu) powinny być wszystkie wprowadzone wcześniej pozycje. W tej chwili nie ma np. nakładu. Oczywiście w zakładce moja kolekcja dodatkowo cena zakupu i stan posiadanej monety, a na zakładce sprzedane cena sprzedaży.
b)Niezależnie od zakładki podgląd ten powinien być taki sam. Teraz w zakładce "Katalog" wygląda inaczej niż w zakładce "Moja kolekcja"

2. Dobrze by było aby po ponownym uruchomieniu program zapamiętywał ustawienie szerokości okienek i kolumn.
Awatar użytkownika
blue
 
Posty: 35
Rejestracja: 18 Sty 2010 23:38

Postprzez LFrenzy » 23 Cze 2010 15:50

Dzięki za wszystkie uwagi. W wolnej chwili postaram się coś poprawić.
jak tylko będę miał nowszą wersję umieszczę ją do pobrania. Pozdrawiam.
LFrenzy
 
Posty: 27
Rejestracja: 20 Cze 2010 21:30

Postprzez blue » 23 Cze 2010 22:04

LFrenzy napisał:Dzięki za wszystkie uwagi. W wolnej chwili postaram się coś poprawić.
jak tylko będę miał nowszą wersję umieszczę ją do pobrania. Pozdrawiam.


Ok, super. Znalazłem jeszcze sporo rzeczy, które przydałoby się zmienić, ale poczekam na update ;) i wtedy napiszę. Dodam, że więcej błędów nie znalazłem a chodzi jedynie o lepszą funkcjonalność programu.
Awatar użytkownika
blue
 
Posty: 35
Rejestracja: 18 Sty 2010 23:38

Postprzez LFrenzy » 27 Cze 2010 16:06

Witam ponownie.

Zabrałem się za zrobienie poprawek i od razu pojawiło mi się kilka pytań/wątpliwości/rzeczy do wyjaśnienia

1. Zapisywanie ustawień - to wykonam na samym końcu po wykonaniu całej funkcjonalności programu (jak mi się pojawi coś nowego w oknach nie chciał bym przerabiać ponownie tego samego).

2.
b)Niezależnie od zakładki podgląd ten powinien być taki sam. Teraz w zakładce "Katalog" wygląda inaczej niż w zakładce "Moja kolekcja"

Czyli mam rozumieć, że w zakładce "Moja kolekcja" musi wyświetlać się również nakład monety, cena katalogowa, masa, kraj, mennica itd? Nie będzie to przypadkiem za dużo informacji? Wydaje mi się że najlepszym miejscem na dane dotyczące informacji o monecie to "Katalog". W "Moja kolekcja" powinny znajdować się tylko informacje o kupnie/sprzedaży monety.

3.


Jeżeli sugestie to fajnie byłoby mieć możliwość przy dodawaniu monety przydzielić ją do odpowiedniej grupy.


Monetę obecnie można dodać do grupy w innym oknie. Ale faktycznie przydało by się to zrobić od razu. Dodam w oknie dodawania do grupy możliwość wybrania odpowiednich grup w drzewku.

4.
W trakcie przypisywania do grupy pozycja powinna automatycznie być przypisywana do grup nadrzędnych.

Hmm to mi raczej tak jakoś nie pasuje. Co będę miął zrobić jak użytkownik nie będzie chciał mieć jakiejś monety w grupie nadrzędnej?
w oknie "Dodaj do grupy" takiej funkcjonalności raczej nie dodam, ale postaram się dodać taką funkcję w oknie dodawania nowej monety. Użytkownik wybierze sobie grupę a ja zaznaczę wszystkie grupy nadrzędne.

5. Usuwanie monety. to trzeba koniecznie zrobić (usunięcie monety spowoduje usunięcie wszystkich miejsc gdzie się pojawiła nawet w kolekcji)

6. Instrukcja obsługi. Wykonam na samym końcu (najgorsza rzecz do zrobienie ;) )

Pozdrawiam
LFrenzy
 
Posty: 27
Rejestracja: 20 Cze 2010 21:30

Postprzez blue » 27 Cze 2010 21:34

LFrenzy napisał:
b)Niezależnie od zakładki podgląd ten powinien być taki sam. Teraz w zakładce "Katalog" wygląda inaczej niż w zakładce "Moja kolekcja"

Czyli mam rozumieć, że w zakładce "Moja kolekcja" musi wyświetlać się również nakład monety, cena katalogowa, masa, kraj, mennica itd? Nie będzie to przypadkiem za dużo informacji? Wydaje mi się że najlepszym miejscem na dane dotyczące informacji o monecie to "Katalog". W "Moja kolekcja" powinny znajdować się tylko informacje o kupnie/sprzedaży monety.


Cóż chcąc przejrzeć swoją kolekcję i aby sprawdzić informacje o tej monecie muszę przełączać zakładki, i odszukać tą monetę. Zatem nie jest to wygodne. A może dać możliwość ustawienia dla użytkownika jakie informacje mają się tam wyświetlać? To samo dotyczy kolumn w spisie - fajnie byłoby mieć możliwość włączenia sobie w/g upodobań .


LFrenzy napisał:4.
W trakcie przypisywania do grupy pozycja powinna automatycznie być przypisywana do grup nadrzędnych.


Hmm to mi raczej tak jakoś nie pasuje. Co będę miął zrobić jak użytkownik nie będzie chciał mieć jakiejś monety w grupie nadrzędnej?
w oknie "Dodaj do grupy" takiej funkcjonalności raczej nie dodam, ale postaram się dodać taką funkcję w oknie dodawania nowej monety. Użytkownik wybierze sobie grupę a ja zaznaczę wszystkie grupy nadrzędne.


Sama istota nadrzędności sugeruje że coś się w czymś zawiera. Zatem nie może być tak że coś jest w grupie np 2004 a nie jest III RP skoro grupa III RP jest nadrzędną grupą dla 2004. Zawsze można zrobić sobie inną grupę nadrzędną i tam podpiąć tą monetę.

Ja rozwiązałem to w ten sposób:
Image


Oczywiście nie musisz się sugerować moimi podpowiedziami po prostu pobawiłem się tym program i takie są moje spostrzeżenia.

Czekam z niecierpliwością na update.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
blue
 
Posty: 35
Rejestracja: 18 Sty 2010 23:38

Postprzez mcrc » 28 Cze 2010 21:32

Link z programem o wielkości 12MB mi nie działa jest szansa sciągnięcia programu z alternatywnego serwera
mcrc
 
Posty: 270
Rejestracja: 11 Mar 2010 17:51

Postprzez Rubinowakrew » 28 Cze 2010 22:53

jako zbierasz polski królewskiej spytam się czy jest możliwość wpisywania legend ?
Rubinowakrew
 
Posty: 180
Rejestracja: 28 Cze 2010 00:27

Postprzez LFrenzy » 29 Cze 2010 08:08

Witam

jako zbierasz polski królewskiej spytam się czy jest możliwość wpisywania legend ?


Co dokładnie mam rozumieć jako wpisywanie legend? Nie zbieram monet w temacie "polski królewskiej" więc nie za bardzo czaje o co chodzi. Do każdej z monet można dodać swój opis. Ponadto przy dodawaniu monety do kolekcji również można tam dodać swój opis. Powinno pojawić się jeszcze jakieś pole do opisu?

Link z programem o wielkości 12MB mi nie działa jest szansa sciągnięcia programu z alternatywnego serwera


jak tylko wykonam poprawki dodam ponownie działające linki.


BLUE w sumie masz rację. Informacje dotyczące monety (nakład rocznik itp) powinny się pojawiać. Nie za bardzo byłem do tego przekonany ponieważ ja mam mniejszą rozdzielczość ekranu i jak rozszerzę okno z informacjami o monecie (tak aby zobaczyć wszystkie informacje) to już jest to u mnie połowa ekranu. Widzę że na dużych rozdzielczościach wygląda to znacznie lepiej.

Pozdrawiam
LFrenzy
LFrenzy
 
Posty: 27
Rejestracja: 20 Cze 2010 21:30

Postprzez Rubinowakrew » 29 Cze 2010 10:18

znów posłuże się tematem z innego forum:

http://forum.tpzn.pl/index.php/topic,2247.0.html

chodzi mi o to by była możliwość wpisania oddzielnie tekstów legend.
Takie 3 x opis
Legenda awersu
legenda rewersu
opis/uwagi

dwa pierwsze mogą być np opcjonalne gdyż nie wszyscy zbierają takie monety

---------------------------------------------------------------------------------------
A to informacje jakie mam w excelu
Rząd Miejsce Nominał Korona/Litwa/Miasto Rok Mennica Kopicki R IGER R Waga wg ordynacji Waga rzeczywista UWAGI AWERS REWERS Cena kupna skąd sprzedający
Rubinowakrew
 
Posty: 180
Rejestracja: 28 Cze 2010 00:27

Postprzez LFrenzy » 10 Lip 2010 20:34

Witam ponownie.

Z góry przepraszam za brak kontaktu ze mną przez ostatnie kilka tygodni (natłok pracy). na dniach postaram się sprecyzować postępy i braki w programie które muszę jeszcze wykonać.


Pozdrawiam
LFrenzy
LFrenzy
 
Posty: 27
Rejestracja: 20 Cze 2010 21:30

Postprzez Redcclise » 14 Lip 2010 15:37

kiedy będzie link do programu aby go ściągnąć?
Redcclise
 
Posty: 2192
Rejestracja: 30 Gru 2009 16:31
Miejscowość: Chrzanów

Następna

Wróć do Niezbędnik numizmatyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości