Moderatorzy: meszuzel, wordlord
Cywek napisał:Dzięki za odpowiedzi. Jeśli chodzi o to, co chciałbym kupować to myślałem żeby skupić się na złocie i ewentualnie platynie. Bardziej skupiałbym się na monetach z 1 lub 1/2 uncji złota i na sztabkach nie przekraczających 50g/100g
Co do weryfikacji to planuje powoli się dokształcać w tym kierunku żeby chociaż znać podstawy. Gdzieś na tym forum wyczytałem, że bodajże liście klonowe od 2014r. mają jakiś dodatkowy grawer/zabezpieczenie z wyciętym jakimś znakiem laserem - rozumiem, że jeśli jest to jakaś nowość to na podstawie tego już można mniej więcej rozpoznać czy moneta jest prawdziwa. O innych metodach czytałem, ale to wydawało mi się dosyć ciekawym rozwiązaniem, które początkującemu będzie łatwo zweryfikować. Czy sztabki i inne złote monety też mają takie zabezpieczenia? Czy jest jakaś lista produktów, które korzystają z takich zabezpieczeń?
Zastanawia też mnie w jaki sposób sprawdzić czy złoto (sztabka/moneta) faktycznie zostało zrobione przez daną mennicę - zależałoby mi na tych certyfikowanych przez LBMA. Zauważyłem, że na sztabkach nazwa mennicy jest grawerowana - a jak jest w przypadku monet? Czy pojawiają się próby podrobienia takich grawerów żeby się podszyć pod certyfikowaną mennicę? Czy polecacie jakieś narzędzia, które nie zrujnują budżetu, a pomogą mi zweryfikować czy to co kupuję jest tym co zamierzałem?
Kolejna rzecz, na którą chciałbym zwrócić uwagę to potencjalna możliwość przewiezienia złota przez Polską granicę - gdzieś wyczytałem, że w przypadku monet jest łatwiej, bo liczy się ich wartość nie w materiale tylko nominał (czyli np 50USD). Wtedy łatwiej byłoby przewieźć większą ilość bez konieczności tłumaczenia (przewożąc kwoty powyżej bodajże 10k zł trzeba uzasadnić). Nie jest to kluczowe, ale wydaje mi się to dodatkowym plusem. Kwestia czy faktycznie to co napisałem wyżej jest zgodne z prawdą
Wiem, że dosyć sporo pytań także jakbym dostał odpowiedź na jakiekolwiek z tych pytań to byłbym już bardzo wdzięczny. Też gdybyście mieli jakąś lekturę godną polecenia to też bym przygarnął linka żeby nie zasypywać pytaniami, na które mogę odpowiedzi gdzieś wyczytać
hyperloop napisał:Dzięki panowie za odpowiedzi!
Jeszcze jedno pytanko, co sądzicie o złotych sztabkach stoczniowych? Uncja by mnie wyniosła 4500 PLN, więc blisko kursu giełdowego. Z tym że pewnie ciężko to sprzedaż poza krajem, jakieś doświadczenia w tej kwestii?
@skorkabezwyprawki nie założyłeś że ludzie mogą już mieć "genialne" krypto i chcą zamienić na złotoNa apmex przykładowo płatność btc jest tylko 1% droższa od karty kredytowej
SebaZ napisał:Witajcie, pozdrawiam Wszystkich użytkowników a szczególnie tych dzielących się wiedzą, niedawno zacząłem moje zainteresowanie światem srebrnych monet i chciałbym Was prosić o namiary gdzie polecacie takowe kupować albo gdzie sami kupujecie i możecie polecić, z góry wielkie dzięki
Wróć do Inwestycje w monety i banknoty
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości