A na złotych nie wyskakują czerwone plamki? Masz trzy pierwsze, tam było tego najwięcej.
Tak jak je kupiłem tak schowałem do sejfiku "szafy" i przeleżały całe 5 lat bez oglądania - nawet się zdziwiłem że mam 3 sztuki
co do kropek to 5 lat ich nie oglądałem teraz widzę, że na Wacławie jest jedna na rancie i Chrobry ma 3 szt.

ale czy to mi przeszkadza - chyba nie
Pytanie bo nie chce mi się szukać w regulaminie jaki okres był na ewentualne reklamacje?
A nakład? Tę co reklamujesz przetapiają? To jest standardowa opcja przy złotych monetach kolekcjonerskich?
Po pierwsze to nie wiemy jaki był nakład - czy wybito wszystkie monety, czy pozostawiono sobie rezerwę na ewentualne reklamacje.
Czy reklamowane przetapiają? Być może trafiają do jakiegoś laboratorium w mennicy gdzie sprawdza się jak uniknąć kolejnych błędów, może do jakiegoś archiwum NBP
Mnie najbardziej interesuje czy kiedyś NBP poda rzeczywisty nakład danych monet - np. w planie mamy do 600 szt. a po 10 latach NBP zaktualizuje plan i poda nakład 457 szt.
kłamać zdarza się rządom, bankierom, a czasem nawet audytorom. Tylko złoto mówi prawdę - Rees Mogg