2. Jak trafiła do "ludzi"? Wykradziona, wypłacona przy pensji, wręczona pracownikom mennicy, urzędnikom etc., czyli znajomym królika, przesłana do oddziałów jako wzorce?
3. Ile sztuk wybito? Jaki jest nakład rzeczywisty? 104.000, 3.100.000?
4. Kiedy ją wybito? W 1931? 1932?
5. Ile sztuk przetrwało? 25? 120?
6. Dlaczego większość jej egzemplarzy to stany 3? Nie była w obiegu, a jak była to rok, dwa? Ktoś filcował tylko Nike 1932, a 1928 pieścił?
I. Nakłady Nike 1932:
a) Parchimowicz: 3.100.000 egzemplarzy
b) Chałupski: 104.000 egzemplarzy
Kto ma rację? Skąd te wyliczenia?
II. Liczna Nike 1932 dostępna przed IIWŚ: 216-21.600 egzemplarzy (moje dywagacje)
Dlaczego tyle? Ponieważ tyle było przez IIRP oddziałów banków. Założenie jest, że do każdego oddziału dostarczono 1 egzemplarz monety do celów porównawczych. Może dostarczano np. rulon? A w rulonie ile sztuk? Wtedy monet było by dostarczonych odpowiednio:
a) 216*1=216
b) 216*50=10.800 (50 szt. było dla monet 1 grosz)
c) 216*100=21.600
liczby oddziałów banków na podstawie: http://www.krzysztofkopec.pl/podstrony/ ... nanse.html
"...Po napaści Niemiec hitlerowskich na Polskę 1 września 1939 r. całość polskiego systemu bankowego i kredytowego została podporządkowana interesom gospodarki niemieckiej a zasoby finansowe w nim zgromadzone zostały skonfiskowane. Jeśli chodzi o sieć polskiego systemu bankowego i kredytowego to według ostatnich wiarygodnych danych na dzień 1 stycznia 1939 r. (Mały Rocznik Statystyczny 1939 r. wydany nakładem Głównego Urzędu Statystycznego RP pod redakcją Edwarda Szturn de Sztrema str. 208, dział XII, tabela nr 1) obejmowała ona 50 oddziałów Banku Polskiego S.A. Ponadto Banki Państwowe miały 33 oddziały regionalne. Banki Komunalne dysponowały 4 oddziałami a Bank Akceptacyjny - 1. Następną grupę banków stanowiły Banki Prywatne. Przy czym Banki Prywatne krajowe których było 26 dysponowały 84 oddziałami a 4 Banki Prywatne zagraniczne 9 oddziałami. Do tego dochodził Bank PKO - 9 oddziałów i Bank Polska Kasa Opieki - 26 oddziałów.
Polski system bankowo-kredytowy przed 1 września 1939 r. uzupełniały jeszcze Kasy Oszczędnościowe, których było 353, Gminne Kasy Pożyczkowo-Oszczędnościowe – 975, Centrale Kredytowe Spółdzielni i Związków Spółdzielczych – 9, Centralna Kasa Spółek Rolniczych – 8 oddziałów, Spółdzielnie Kredytowe – 5597, Towarzystwa Kredytowe Ziemskie i Miejskie – 18, Towarzystwo Kredytowe Przemysłu Polskiego – 1 oddział. ..."
III. Liczba Nike 1932 dostępna po IIWŚ: 25-120 (szacowań R6-R5)
z pobieżnych przeglądów aukcji (oczywiście nie uwzględniając ewidentnych kopii) w internecie jest to raczej więcej niż 25 sztuk, chyba, że część z tych egzemplarzy (oczywiście powtarzają się w rożnych odsłonach - bez slabu, po umyciu, w slabie) to falsyfikaty

słaby dowód, że takie Nike 1932 były w obiegu:
http://konkatedra-ostrowwlkp.pl/2014/12 ... urodzenia/
"...Ks. Jan Stachowiak: Moi wspaniali rodzice mówili mi, że numizmatykiem jestem od urodzenia, bo gdy mama na mój roczek, zgodnie z tradycją, wyłożyła na stół książeczkę, różaniec i monetę, podobno bez wahania chwyciłem srebrną monetę pięciozłotową z podobizną NIKE, wydaną przez Bank Polski w 1932 roku, która obecnie na aukcjach numizmatycznych kosztuje 45 tysięcy złotych. Tajemnica tak wysokiej cenny tej monety polega na tym, że po jej wydaniu do obiegu pieniężnego (w małych ilościach) nastąpiła w świecie zmiana ceny kruszcu srebra, rozpoczęto więc wymianę jej na inne numizmaty, ale ojciec nadal pozostawił ją na pamiątkę w worku lnianym, gdyż była to wypłata za pierwszą pracę. ..."