Quadrum na 15 kopiejek = 1 złoty

Dyskusje na temat monet bitych dla ziem polskich w okresie rozbiorów, monet czasów II RP, a także monet okupacyjnych występujących podczas I i II Wojny Światowej

Moderatorzy: meszuzel, wordlord

Quadrum na 15 kopiejek = 1 złoty

Postprzez Linda84 » 18 Gru 2017 20:02

Witam,
poszukuję kapsle quadrum do monety 15 kopiejek = 1 złoty średnica 19,8 mm, czy wiecie gdzie i czy w ogóle takie kapsle są dostępne?
Linda84
 
Posty: 46
Rejestracja: 19 Kwi 2017 20:19

Re: Quadrum na 15 kopiejek = 1 złoty

Postprzez Mad_Tiger » 18 Gru 2017 20:38

są quadrumy do własnego wycięcia lub już z wyciętą dziurką :) 20 mm może być za luźny więc weź 19 mm :) tam jest gabka więc idealnie się powinna zgrać z monetą :0
"Tu przyklęka numizmatyk,
Słychać jego serca bicie.
To pieniądza jest fanatyk,
W biciu monet jego życie."

ImageMój zbiór monet na ucoinImage
ImageSprzedam trochę monet i banknotówImage

W sprawie reklamy w awatarze proszę o kontakt na PW :)
Maksymalny rozmiar; szerokość: 80 pikseli, wysokość: 80 pikseli, waga pliku: 50.00 KiB + 2 linijki tekstu w podpisie.
Awatar użytkownika
Mad_Tiger
 
Posty: 4099
Rejestracja: 16 Sty 2015 23:19
Miejscowość: Warszawa

Re: Quadrum na 15 kopiejek = 1 złoty

Postprzez Vader » 18 Gru 2017 21:10

19 będzie za małe
Image
Awatar użytkownika
Vader
 
Posty: 2600
Rejestracja: 11 Paź 2010 20:28
Miejscowość: Warszawa

Re: Quadrum na 15 kopiejek = 1 złoty

Postprzez Linda84 » 18 Gru 2017 23:18

Mad_Tiger napisał:są quadrumy do własnego wycięcia lub już z wyciętą dziurką :) 20 mm może być za luźny więc weź 19 mm :) tam jest gabka więc idealnie się powinna zgrać z monetą :0


co do wycinania to kiepsko mi to idzie, już to przerabiałem i zawsze koślawo mi to wychodził
Linda84
 
Posty: 46
Rejestracja: 19 Kwi 2017 20:19

Re: Quadrum na 15 kopiejek = 1 złoty

Postprzez Vader » 18 Gru 2017 23:55

Pianka jest bardzo twarda, wycinanie jest na prawdę dla wytrwałych.
Image
Awatar użytkownika
Vader
 
Posty: 2600
Rejestracja: 11 Paź 2010 20:28
Miejscowość: Warszawa

Re: Quadrum na 15 kopiejek = 1 złoty

Postprzez mmz » 20 Gru 2017 23:39

Potwierdzam trudności w wycinaniu w tej piance. Ślizga się na ostrzu nożyczek i jest dość twarda. Najlepiej mieć tuleję do wycinania o zadanej średnicy. Tak mi się wydaje, bo nie mam takiej tulei, ale słyszałem, że to najlepszy patent.
TPZN nr 101
Defende Nos, Christe Salvator - Gedanensis, A.D. 1577
Awatar użytkownika
mmz
 
Posty: 798
Rejestracja: 29 Wrz 2016 09:22

Re: Quadrum na 15 kopiejek = 1 złoty

Postprzez Vader » 21 Gru 2017 19:21

Tuleja byłaby najlepsza, tylko ciężko taką dostać - szukam od paru lat takiej na 14mm i nie mogę znaleźć (ale też nie szukam jej zbyt mocno, tak przy okazji). Można kupić oczywiście gotowe narzędzia do wycinania otworów ale to bezsensowny wydatek.
Image
Awatar użytkownika
Vader
 
Posty: 2600
Rejestracja: 11 Paź 2010 20:28
Miejscowość: Warszawa

Re: Quadrum na 15 kopiejek = 1 złoty

Postprzez Linda84 » 21 Gru 2017 23:30

Też myślałem o takiej tulei, za dzieciaka widziałem w warsztacie samochodowym taty mojego kolegi takie do wycinania uszczelek. Chcę poszukać takich i spróbować wyciąć
Linda84
 
Posty: 46
Rejestracja: 19 Kwi 2017 20:19

Re: Quadrum na 15 kopiejek = 1 złoty

Postprzez Vader » 21 Gru 2017 23:43

Pytanie za 100 punktów: Po co? Interwał co 1mm znakomicie wystarcza praktycznie dla wszystkich monet. Inkryminowana moneta z tematu dyskusji doskonale zmieści się w 20mm. Wycinanki mają sens tylko dla monet mniejszych niż 15mm lub o niestandardowych kształtach: klipy, destrukty albo stare monety wybite na jajo. Niemniej do żadnej z tych trzech kategorii nie będzie tulei, bo te są okrągłe :)
Image
Awatar użytkownika
Vader
 
Posty: 2600
Rejestracja: 11 Paź 2010 20:28
Miejscowość: Warszawa

Re: Quadrum na 15 kopiejek = 1 złoty

Postprzez meszuzel » 22 Gru 2017 11:40

Nie pozostaje nic innego jak wykonanie szablonu monety, minimalnie pomniejszonego i wycięcie go np. nożykiem do tapet
Sokrates "Wiem, że nic nie wiem"

Pozdrawiam
Mariusz
Awatar użytkownika
meszuzel
Moderator
 
Posty: 11089
Rejestracja: 20 Lip 2008 13:49
Miejscowość: Piotrków Tryb.

Re: Quadrum na 15 kopiejek = 1 złoty

Postprzez Vader » 22 Gru 2017 14:27

Ta gąbka jest taka wredna, że tylko skalpel by pewnie pomógł jeśli wycinać ręcznie.
Image
Awatar użytkownika
Vader
 
Posty: 2600
Rejestracja: 11 Paź 2010 20:28
Miejscowość: Warszawa

Re: Quadrum na 15 kopiejek = 1 złoty

Postprzez meszuzel » 22 Gru 2017 16:27

Te do wycinania są inne niż te które są już wycięte?

Nie wycinałem nigdy, więc nie chcę się mądrzyć, ale czy to będzie skalpel czy nożyk do tapet, ale z dobrym ostrzem powinno się udać to zrobić dobrze.
Sokrates "Wiem, że nic nie wiem"

Pozdrawiam
Mariusz
Awatar użytkownika
meszuzel
Moderator
 
Posty: 11089
Rejestracja: 20 Lip 2008 13:49
Miejscowość: Piotrków Tryb.

Re: Quadrum na 15 kopiejek = 1 złoty

Postprzez Vader » 23 Gru 2017 02:27

Są takie same. Ale możesz zrobić eksperyment - z mniejszej dziurki zrób większą, zobaczysz że to bardzo trudne :)
Image
Awatar użytkownika
Vader
 
Posty: 2600
Rejestracja: 11 Paź 2010 20:28
Miejscowość: Warszawa

Re: Quadrum na 15 kopiejek = 1 złoty

Postprzez meszuzel » 23 Gru 2017 15:06

Vader napisał:Są takie same. Ale możesz zrobić eksperyment - z mniejszej dziurki zrób większą, zobaczysz że to bardzo trudne :)


Eh Ty zboczuchu. :D
No tak, zrobienie większego otworu z już istniejącego może być dość trudne.
Sokrates "Wiem, że nic nie wiem"

Pozdrawiam
Mariusz
Awatar użytkownika
meszuzel
Moderator
 
Posty: 11089
Rejestracja: 20 Lip 2008 13:49
Miejscowość: Piotrków Tryb.

Re: Quadrum na 15 kopiejek = 1 złoty

Postprzez Linda84 » 30 Gru 2017 00:08

Dziś odebrałem swoją monetę i wpasowałem ją w quadrum 20 mm, jest on trochę większy od monety ale da się ją odpowiednio ustawić aby nie wylatywała
Linda84
 
Posty: 46
Rejestracja: 19 Kwi 2017 20:19

Re: Quadrum na 15 kopiejek = 1 złoty

Postprzez Vader » 30 Gru 2017 01:02

Odrobina luzu jej nie zaszkodzi, przecież i tak 99.99% czasu będzie siedzieć zamknięta w kapslu.
Image
Awatar użytkownika
Vader
 
Posty: 2600
Rejestracja: 11 Paź 2010 20:28
Miejscowość: Warszawa


Wróć do Monety polskie - Okres zaborów i II RP

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości