Coś z serwerem?

Tu można opisywać problemy i zgłaszać postulaty dotyczące funkcjonowania portalu numizmatycznego emonety.pl. Tu można podyskutować z administratorami.

Moderatorzy: meszuzel, wordlord

Coś z serwerem?

Postprzez norbitor » 14 Wrz 2013 09:06

Od wielu dni każde otwieranie forum trwa strasznie długo.
Nie zauważyłem u siebie na komputerze żeby jakieś inne strony też spowolniły. Czyli z moim łączem internetowym wszystko musi być ok.
Ale sama strona monety.pl i każda próba wejścia w różne działy trwa długo.
Czy ktoś też ma podobne atrakcje? :wink:
Awatar użytkownika
norbitor
 
Posty: 1593
Rejestracja: 19 Maj 2009 14:28

Postprzez torontokuba » 14 Wrz 2013 14:11

... i to już od kilku miesięcy. Chyba używają ten sam serwer co w NBP do zkupów.
Trzeba wyleczyć czyszczenie, z pokolenia na pokolenie. - torontokuba

Zwierzęta w ogrodzie patrzyły to na świnię, to na człowieka, potem znów na świnię i na człowieka, ale nikt już nie mógł się połapać, kto jest kim. - George Orwell
Awatar użytkownika
torontokuba
 
Posty: 7935
Rejestracja: 18 Lip 2010 05:57
Miejscowość: Toronto

Postprzez meszuzel » 14 Wrz 2013 16:05

Ja też mam kłopoty, ale ostatnie kilka dni szczególnie.
Pozostałe strony otwierają się ok. a na monety.pl trzeba czekać.
Sokrates "Wiem, że nic nie wiem"

Pozdrawiam
Mariusz
Awatar użytkownika
meszuzel
Moderator
 
Posty: 11634
Rejestracja: 20 Lip 2008 13:49
Miejscowość: Piotrków Tryb.

Postprzez Vader » 14 Wrz 2013 21:53

Problemem są odwołania do zewnętrznych serwisów:
1) shots.snap.com - badziew, który ma pokazywać podglądy stron z linków.
2) sercekryspinka.genik.pl - brakujący obrazek w prawym górnym rogu.

W pierwszym przypadku to 'udogodnienie' jest według mojej skromnej opinii zupełnie zbędne i powoduje więcej problemów niż korzyści. W drugim przypadku w ogóle cała domena *.genik.pl już nie istnieje i nie ma sensu trzymać tego linku w tej formie. Już niech administracja forum decyduje co z tym robić, ale niczemu to już nie służy, a odwołania do nieistniejących domen zawsze zamulają.
Image
Awatar użytkownika
Vader
 
Posty: 2649
Rejestracja: 11 Paź 2010 20:28
Miejscowość: Warszawa

Postprzez wordlord » 14 Wrz 2013 22:24

O problemie pisałem kilka razy z okienku SB. Informatycy są poinformowani, tylko coś problemu rozwiązać nie mogą. Link do nieistniejącej strony powinien zniknąć już dawno, ale wątpię by to była przyczyna problemów, podobnie jak shots.snaps na forum jest od dawna, a problemy pojawiły się kilka miesięcy temu.
Póki co rozwiązaniem zastępczym jest łączenie się ze stroną za pomocą bramek proxy.
Zbieram, więc jestem.
Awatar użytkownika
wordlord
Site Admin
<b style='color: #ff0000'>Site Admin</b>
 
Posty: 8386
Rejestracja: 13 Sty 2009 20:36
Miejscowość: Łódź

Postprzez pkas » 14 Wrz 2013 22:31

W moim przypadku na desktopie/laptopie nie zauważyłem żadnych problemów ale na telelefonie (chociaż "bebechy" ma mocniejsze niż laptop) muli niemiłosiernie :|
Image
Awatar użytkownika
pkas
 
Posty: 1574
Rejestracja: 06 Cze 2012 22:50
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Vader » 14 Wrz 2013 22:39

Może to im nieco pomoże. O tej porze i tak ładuje się bardzo szybko... jak wcześniej sprawdzałem, to samo 'Waiting' trwało ponad 6s. A to że zewnętrzny serwis do tej pory działał w miarę sprawnie wcale nie znaczy że taki stan będzie już zawsze.

Image
Image
Awatar użytkownika
Vader
 
Posty: 2649
Rejestracja: 11 Paź 2010 20:28
Miejscowość: Warszawa

Postprzez torontokuba » 14 Wrz 2013 23:10

Image
Trzeba wyleczyć czyszczenie, z pokolenia na pokolenie. - torontokuba

Zwierzęta w ogrodzie patrzyły to na świnię, to na człowieka, potem znów na świnię i na człowieka, ale nikt już nie mógł się połapać, kto jest kim. - George Orwell
Awatar użytkownika
torontokuba
 
Posty: 7935
Rejestracja: 18 Lip 2010 05:57
Miejscowość: Toronto

Postprzez Redcclise » 15 Wrz 2013 09:55

Vader może mieć rację, jeżeli chodzi o odwołania do zewnętrznych serwisów.

http://www.webpagetest.org/result/130915_0N_4WS/

Statystyki mówią same za siebie.
Redcclise
 
Posty: 2192
Rejestracja: 30 Gru 2009 16:31
Miejscowość: Chrzanów

Postprzez norbitor » 15 Wrz 2013 09:56

Uff, czyli to nie mój sprzęt a ogólnie są jakieś kłopoty z uruchomieniem forum :wink:

torontokuba piękny wynik :lol:
Awatar użytkownika
norbitor
 
Posty: 1593
Rejestracja: 19 Maj 2009 14:28

Postprzez torontokuba » 15 Wrz 2013 16:32

norbitor napisał:torontokuba piękny wynik :lol:


To nie jest nawet średnia, czasami strona się wcale nie otwiera.
Trzeba wyleczyć czyszczenie, z pokolenia na pokolenie. - torontokuba

Zwierzęta w ogrodzie patrzyły to na świnię, to na człowieka, potem znów na świnię i na człowieka, ale nikt już nie mógł się połapać, kto jest kim. - George Orwell
Awatar użytkownika
torontokuba
 
Posty: 7935
Rejestracja: 18 Lip 2010 05:57
Miejscowość: Toronto

Postprzez norbitor » 16 Wrz 2013 15:35

Cała sytuacja ma jedną zaletę...można przenieść się w odległe czasy, gdy na ZX Spectrum wgrywało się gry i trzeba było wstrzymywać oddech, zaciskając kciuki...uda się czy nie :lol:
Teraz otwieranie forum też niesie ze sobą zagadkę...napisałem posta i uda się go wysłać czy nie otworzy się strona :wink:
Awatar użytkownika
norbitor
 
Posty: 1593
Rejestracja: 19 Maj 2009 14:28

Postprzez tonej » 16 Wrz 2013 20:23

Z urządzeń mobilnych w ogóle strona nie wchodzi.


tonej ;)
Everybody lies.
Awatar użytkownika
tonej
 
Posty: 2473
Rejestracja: 18 Sie 2012 22:31

Postprzez meszuzel » 16 Wrz 2013 20:51

Proxy działa. Osobiście miałem dość czekania.
Niestety proxy niesie pewne ryzyko z punku administracji. ;)
Ale jakie nie powiem, nawet na torturach. :)
Sokrates "Wiem, że nic nie wiem"

Pozdrawiam
Mariusz
Awatar użytkownika
meszuzel
Moderator
 
Posty: 11634
Rejestracja: 20 Lip 2008 13:49
Miejscowość: Piotrków Tryb.

Postprzez Redcclise » 17 Wrz 2013 18:49

@tonej

Na mobilnych chodzi mi szybciej niż na stacjonarce :)
Redcclise
 
Posty: 2192
Rejestracja: 30 Gru 2009 16:31
Miejscowość: Chrzanów

Postprzez tonej » 17 Wrz 2013 19:45

A mi właśnie stacjonarnie śmiga - taka sytuacja :D



tonej ;)
Everybody lies.
Awatar użytkownika
tonej
 
Posty: 2473
Rejestracja: 18 Sie 2012 22:31

Postprzez Vader » 17 Wrz 2013 20:23

A mi dalej chrupało, więc zablokowałem ruch do tych domen. I cudownie problem zniknął. A administracja niech się dalej doktoryzuje z różnych proxy. Tyle tylko, że dla znaczącej części użytkowników nic to nie zmienia, a szkoda by była jakby przez to forum zdechło, bo całkiem fajne. Aktualnie nic się nie da ani pisać ani czytać.
Image
Awatar użytkownika
Vader
 
Posty: 2649
Rejestracja: 11 Paź 2010 20:28
Miejscowość: Warszawa

Postprzez wordlord » 17 Wrz 2013 21:41

Tylko, że administracja nic nie zrobi dopóki informatycy nie kiwną palcem, a od dwu tygodni chyba są na wakacjach bo zero odzewu. Zwracam honor tu zdecydowanie chodzi o odwołania do zewnętrznych serwisów. Zrobiłem test zainstalowałem ad blockera i problem zniknął (czyli w sumie to co zrobił Vader tylko w wersji dla leniwych).

Kolejny mail naskrobałem i zobaczymy.
Zbieram, więc jestem.
Awatar użytkownika
wordlord
Site Admin
<b style='color: #ff0000'>Site Admin</b>
 
Posty: 8386
Rejestracja: 13 Sty 2009 20:36
Miejscowość: Łódź

Postprzez julk1 » 18 Wrz 2013 09:37

Mnie równiez dopadło, ale dopiero od 2-3 dni. Spowolnienie ogromne przy otwieraniu stron.
Awatar użytkownika
julk1
 
Posty: 4205
Rejestracja: 28 Sty 2009 10:24

Postprzez Redcclise » 19 Wrz 2013 15:45

I wszystko jasne, u mnie śmiga, ponieważ mam adblocka od początku i dlatego nie zauważyłem zmian.

Dla leniwych:

Firefox

Chrome
Redcclise
 
Posty: 2192
Rejestracja: 30 Gru 2009 16:31
Miejscowość: Chrzanów

Następna

Wróć do Forum techniczne - sugestie i błędy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości