|
monety.pl forum numizmatyków
|
 |
|
|
|
|
 | | | |
monteka
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 8:03 am Temat postu: |
|
|
pragne zauwazyc, ze temat nie dotyczy SN , tylko emonet
kwestia konkurencyjnosci jest banalna i wyjasniona w poprzednich postach
jesli ktos sie "nie zna" i kupuje w SN, w rownie duzym stopniu moze trafic na "znaki zodiaku" lub "pilkarskie medale euro 2008" z emonet - zalezy, co sie owemu "amatorowi" spodoba, ktora strona mu sie wyswietli wyzej w google, lub na jaki banner trafi
jest tak czy nie? oczywiscie , ze TAK
artykul jest nie w porzadku i zdanie na ten temat.... otoz moge zmienic, pod warunkiem, ze ktos mi to porzadnie uargumentuje
ja swoje "za i przeciw" napisalam wyzej - jak na razie nikt ich nie zripostowal, konkretnie, odwolujac sie do moich slow - przykro mi - nie jestem przekonana
posuniecie z artykulem bardzo nie fair
basta |
| | | |  |
|
 | | | |
Ziemniok
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 8:13 am Temat postu: |
|
|
Przepraszam bardzo, a co Ci sie nie podoba w Znakach Zodiaku ? To popularne i znane monety armeńskie.
A medale Euro 2008 są do kupienia, ale nikt nie wciska kitu kupującym, że to nie jest medal, że to jest prawdziwa okazja, limitowana wersja, seria Najdurniejsze Monety Świata itd.
Jest możliwość kupna medalu. Jest cena i kilka podstawowych informacji. Jest ktoś chętny to kupi. Nie, to nie.
Tu jest różnica, że SN zarabia na niewiedzy i NAIWNOŚCI ludzi, którzy wierzą w marne hasełka i zdjęcia po retuszu, kupując byle co. I tego dotyczy artykuł. _________________ Pozdrawiam, Krzysiek  |
| | | |  |
|
 | | | |
monteka
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 9:54 am Temat postu: |
|
|
| Ziemniok napisał: | | Przepraszam bardzo, a co Ci sie nie podoba w Znakach Zodiaku ? To popularne i znane monety armeńskie. |
faktycznie sa to monety, ale jest to jedynie chwilowa moda
ktos "wylapal fajne monetki" w kraju ,o ktorym niewielu niewiele wie (kowalski pewnie nie bardzo potrafi okreslic z jakimi panstwami sasiaduje armenia)
"nic do nich nie mam" oprocz tego ,ze ktos , kto kupuje "ladne blaszki" w SN moze jak najbardziej zdecydowac sie na "ladne blaszki" w emonetach = SN JEST KONKURENCJĄ EMONET
JEST TO NIEZAPRECZALNA SPRAWA
| Ziemniok napisał: | | A medale Euro 2008 są do kupienia, ale nikt nie wciska kitu kupującym, że to nie jest medal, że to jest prawdziwa okazja, limitowana wersja, seria Najdurniejsze Monety Świata itd. |
1) czy SN w ktorejs swojej ofercie nazwalo medale monetami ? mile widziany link
2) ze to jest prawdziwa okazja emonety mowia z innymi "produktami", choc okazja zakwestionuje kazde dziecko , ktore ma szczatkowa chociazby wiedze na temat monet
3) limitowana wersja - chyba kazda moneta jest limitowana , zdaje sie
samochody mozna produkowac tak dlugo az sie przestana sprzedawac
monety maja "w miare okreslony" naklad i nie mozna ich "dobic" , wiec wszystkie serie sa limitowane
| Ziemniok napisał: | | Tu jest różnica, że SN zarabia na niewiedzy i NAIWNOŚCI ludzi, którzy wierzą w marne hasełka i zdjęcia po retuszu, kupując byle co. I tego dotyczy artykuł. |
chyba nikt - a zwlaszcza moderator forum emonet - nie chcialby tutaj pisac PRAWDY o emonetach , ktore tez maja "swoje haselka"
tak? |
| | | |  |
|
 | | | |
Prankster

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 10:17 am Temat postu: |
|
|
| monteka napisał: | | 1) czy SN w ktorejs swojej ofercie nazwalo medale monetami ? mile widziany link |
A czy SN nazywało w ofercie medal medalem? Nie widziałem, przeglądałem ich ofertę i widziałem tylko słowo "numizmat" co oznacza między innymi monety, medale, falstyfikaty, kopie, żetony, banknoty, itp.
| monteka napisał: | | 3) limitowana wersja - chyba kazda moneta jest limitowana , zdaje sie samochody mozna produkowac tak dlugo az sie przestana sprzedawac monety maja "w miare okreslony" naklad i nie mozna ich "dobic" , wiec wszystkie serie sa limitowane |
Aż zarzucę cytatem znalezionym na Cafe Allegro, który co prawda odnosi się do żetonów zwanych "pieniądzem zastępczym", ale idealnie pasuje do innych prywatnych emisji, również medali:
| Cytat: | | Żetony , może emitować każdy. Bo to nie monety, to żetony, warte tyle co kapsle po piwie. Wartośc rynkową będą miały dopóty, dopóki będą kolejni frajerzy chętni na ich odkupienie. Nie ma to żadnej wartości historycznej, ani artystycznej, ładne to nie jest , a rzadkie wcale. W dodatku emisje "garażowe", robione poza mennicą zawsze można dobijac w razie potrzeby.( i tylko człowiek maksymalnie naiwny może wierzyć , że to niemożliwe) |
Więc co do "limitów" to ja nie byłbym taki pewny.
A wracając do zachowania e-monet, to artykuł "Uwaga na Skarbnicę Narodową" jest niedostępny, za to można przeczytać "Sprostowanie Skarbnicy Narodowej".
PS. Artykuł wciąż znajduje się na stronie Dziennika Polskiego: http://www.dziennik.krakow.pl/public/?2008/06.04/Kraj/12/12.html
PS2. Link do wątku na Cafe Allegro. _________________ Najczęściej mnie można złapać na Forum TPZN
Biuletyn Informacyjny TPZN Nr. 2 / 2010 (6) |
| | | |  |
|
 | | | |
monteka
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 10:27 am Temat postu: |
|
|
| Prankster napisał: | | A czy SN nazywało w ofercie medal medalem? Nie widziałem, przeglądałem ich ofertę i widziałem tylko słowo "numizmat" co oznacza między innymi monety, medale, falstyfikaty, kopie, żetony, banknoty, itp. |
tak tez jesli mozna sie spodziewac falsyfikatu , a ktos kupuje medal , to i tak "na plus" , wiec nie wiem po co ten rozglos ? czy "numizmat" jest zaklamanym terminem ? sam wyjasniles , ze nie
ominiecie prawdy to nie klamstwo - to po pierwsze
a po drugie z pewnoscia jesli ktos sie skontaktowal i poprosil o sprecyzowanie , to powinien otrzymac odpowiednia informacje
jak na razie nie bylo glosow o "klamaniu prosto w oczy"
jesli ktos pod pojeciem "numizmat" rozumial "prawny srodek platniczy w polsce / gdziekolwiek" - ......... - coz....
| Prankster napisał: | | Więc co do "limitów" to ja nie byłbym taki pewny. |
pewnym byc nie mozna , ale tez bez posiadania twardych dowodow nie wolno nikogo oczerniac , ze zamierza cos falszowac poprzez "dobjanie"
I PO RAZ KOLEJNY NIEWYGODNE PUNKTY MOICH WYPOWIEDZI SĄ OMIJANE - RESZTA NATOMIAST CIETO RIPOSTOWANA
kogo Wy oszukujecie ? siebie samych , czy wlasnie potencjalna klientelę? |
| | | |  |
|
 | | | |
Prankster

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 11:30 am Temat postu: |
|
|
| monteka napisał: | | czy "numizmat" jest zaklamanym terminem ? sam wyjasniles , ze nie |
Jest zbyt ogólnikowym terminem, wprowadzajcym w błąd potencjalnego klienta.
| monteka napisał: | | ominiecie prawdy to nie klamstwo - to po pierwsze |
To musiałby jakiś prawnik orzec.
Kwestia interpretacji - czy to ominięcie prawdy, czy zatajenie faktów w ofercie handlowej?
Małe pytanie. Ile osób wie, że numizmat to nie tylko moneta? Dlaczego użyte było właśnie to sformułowanie, a nie dokładne?
| monteka napisał: | | pewnym byc nie mozna , ale tez bez posiadania twardych dowodow nie wolno nikogo oczerniac , ze zamierza cos falszowac poprzez "dobjanie" |
Wskaż mi miejsce, gdzie napisałem, że dobijają. Ja tylko zacytowałem czyjąś wypowiedź sugerującą, że jest to możliwe, a nie że tak robi SN.
| monteka napisał: | | kogo Wy oszukujecie ? siebie samych , czy wlasnie potencjalna klientelę? |
Teraz pytanie. Pisząc to w odpowiedzi na mój post kogo masz na myśli pisząc "Wy"? Nas, członków TPZN, którzy z racji ideologicznych nie kupujemy numizmatów ani w SN ani w e-monety? Czy może pracowników firmy e-monety, do których ja nie należę?
Ciekawe jest też, że nie odnosłaś się do fragmentu mojego postu, gdzie napisałem o zamieszczeniu na łamach portalu e-monety artykułu ze sprostowaniem ze strony SN.
Wracając do treści artykułu. Nie wiem o co tyle krzyku. Artykuł cytuje wypowiedzi niezadowolonych klientów SN, informuje o tym, że UOKiK zainteresował się SN, radzi co zrobić, żeby zostać z jednym zamówionym numizmatem, a nie całą serią. Ani razu nie pada nawet słowo "oszustwo". Rozumiem, gdyby emonety wstawiły artykuł z Gazety.pl, gdzie jest zdanie "Starsi ludzie oszukiwani są na kilka sposobów".
Piszesz, że artykuły emonet "powinny przestrzegac przed aferą mobbingową w biedronce", a co to ma do rzeczy? Emonety to firma numizmatyczna więc artykuły też zamieszcza związane z numizmatyką. _________________ Najczęściej mnie można złapać na Forum TPZN
| | | |  |
|
 | | | |
monteka
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 12:03 pm Temat postu: |
|
|
| Prankster napisał: | | Jest zbyt ogólnikowym terminem, wprowadzajcym w błąd potencjalnego klienta. |
Tak, ale to jest BARDZO POWSZECHNE na rynku i tylko osoby - bez urazy - naiwne , "chwytają oferty"
z bankami na czele, poprzez "przeceny 80%" w sklepach odziezowych po serwisy numizmatyczne lub pseudonumizmatyczne - tak funkcjonuje rynek i to jest znana wszystkim dobrze zasada (ze nalezy sie spodziewac tego , iz oferta napisana jest tak , abysmy kupili i tylko to - owy zakup - sie liczy)
| Prankster napisał: | | Małe pytanie. Ile osób wie, że numizmat to nie tylko moneta? Dlaczego użyte było właśnie to sformułowanie, a nie dokładne? |
ja od kiedy tylko pierwszy raz zwrocilam uwage na monety (/numizmaty), uzywalam terminu "numizmat" , jesli nie mialam pewnosci czy to moneta
na pewno nie jestem tak "cudowna, wyjatkowa i wspanialomyslna", wiec smie twierdzic ,ze nie jestem jedynym, "poprawnym" wyjatkiem - dla mnie po prostu "od zawsze" numizmat jest pojeciem "szerszym", obejmujacym monety i nie tylko
(chociaz taka definicja w slowniku jezyka polskiego nie funkcjonuje)
| Prankster napisał: | | Wskaż mi miejsce, gdzie napisałem, że dobijają. Ja tylko zacytowałem czyjąś wypowiedź sugerującą, że jest to możliwe, a nie że tak robi SN. |
w porzadku, po prostu chodzi o to, ze od razu dajesz minus i przekreslasz takie "medale" - byc moze kazdy moze "dobic" , ale jest to swego rodzaju oszustwo, a przypinasz to wszystkim medalobijcom
| Prankster napisał: | | Teraz pytanie. Pisząc to w odpowiedzi na mój post kogo masz na myśli pisząc "Wy"? Nas, członków TPZN, którzy z racji ideologicznych nie kupujemy numizmatów ani w SN ani w e-monety? Czy może pracowników firmy e-monety, do których ja nie należę? |
osoby , ktore ganią tutaj skarbnice narodowa , a chociaz temat jest O EMONETACH oraz NA EMONETACH
osoby , ktore o tym drugim sklepie nie pisza ani slowa
a powinny
a moznaby wiele napisac
a nikt nie pisze
| Prankster napisał: | | Ciekawe jest też, że nie odnosłaś się do fragmentu mojego postu, gdzie napisałem o zamieszczeniu na łamach portalu e-monety artykułu ze sprostowaniem ze strony SN. |
nie przeczytalam go jeszcze, ale zaraz to zrobie i sie odniose
| Prankster napisał: | | Wracając do treści artykułu. Nie wiem o co tyle krzyku. |
o to, ze SN jest konkurencja dla emonet , ktore powinny zdobywac sobie pozycje na rynku czystą grą, wspaniałą ofertą i konkurencyjnymi cenami , a nie "przytaczaniem" artykulow poniżających skarbnice narodową (o tym, czy to jest prawda czy nie tez "nie mamy prawa" mowic - jesli bedzie jakas sprawa, orzeknie to Sąd i ten wyrok jest wiazacy)
| Prankster napisał: | | Piszesz, że artykuły emonet "powinny przestrzegac przed aferą mobbingową w biedronce", a co to ma do rzeczy? Emonety to firma numizmatyczna więc artykuły też zamieszcza związane z numizmatyką. |
nie pisze, ze POWINNY , LECZ ze "W TAKIM RAZIE POWINNY" , poniewaz Twoi przedmowcy probowali mi wmowic , ze SN nie ma NIC WSPOLNEGO Z NUMIZMATYKĄ , NIE STANOWI KONKURENCJI DLA EMONET , a EMONETY JAKO WSPANIALOMYSLNA firma postanawia przestrzec ludzi przed "złem na rynku"
(swoja droga jesli osoby starsze przyjmuja darmowe prezenty albo padają ofiarą "zlych dzialan" ,to "z pewnoscia" wejda na emonety.pl i przeczytaja artykul ostrzegajacy przed SN - z pewnoscia siedza z laptopem na kolanach i surfują po sieci
predzej taki artykul emonety powinny zamiescic w swoim EMONETY NEWS dodawanym do gazety wyborczej - tam na pewno wiecej osob "dających sie nabrac" by go przeczytalo
ale tam emonety umiescily nie ostrzezenie , lecz oferte ŁUDZĄCO PODOBNĄ do oferty SN sprzed niedawnego czasu)
i skoro - TAK JAK NAPISALES -
| Prankster napisał: | | Emonety to firma numizmatyczna więc artykuły też zamieszcza związane z numizmatyką. |
wowczas tekst o biedronce jest NIEAKTUALNY , gdyz temat rozchodzi sie wlasnie o to, ze emonety zwalczaja konkurencje takimi artykulami , grają nie fair
natomiast gdy to napisalam , rzesza forumowiczow z emonet zaatakowala mnie , ze SN nie ma nic wspolnego z numizmatyką, ze nie stanowia absolutnie zadnej konkurencji dla emonet
PS: jesli chodzi o TPZN to bardzo szanuje ich czlonkow/forumowiczow
zdaje sobie sprawe z tego ,jak obszerna jest Wasza wiedza, czego naprawde szczerze gratuluje
-----------------
sprostowanie przeczytane
nie bez powodu emonety usunely pierwotnie cytowany fragment (artykul)
nie znam sie na prawie prasowym itd.
coz moge powiedziec
bardzo dobrze pod wzgledem merytorycznym i stylistycznym napisane sprostowanie
PAMIĘTAJMY, ŻE za "bluźnierstwa" pod adresem SN mozemy wyladowac w Sądzie. Otoz jak na razie nie ciąży na nich wyrok , a sprawy (o ile jakies sa w ogole - nie wiem) w toku nie znacza , ze ktos jest winny. Tak też (zwracam sie tu w szczegolnosci do paru osob) ważmy nasze slowa zanim Sąd orzeknie , co jest prawdą, a co nie |
| | | |  |
|
 | | | |
Prankster

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 1:44 pm Temat postu: |
|
|
| monteka napisał: | | w porzadku, po prostu chodzi o to, ze od razu dajesz minus i przekreslasz takie "medale" - byc moze kazdy moze "dobic" , ale jest to swego rodzaju oszustwo, a przypinasz to wszystkim medalobijcom |
W którym miejscu ja piszę coś takiego? Ja tylko twierdzę, że może się kiedyś zdarzyć coś takiego. I to dotyczy nie tylko kwestii dobijania przez emitentów, ale również podawania nieprawidłowej wielkości emisji przez sprzedawców. I to nie tylko w kwestii medali, ale wszytkich prywatnych emisji.
| monteka napisał: | | a nie "przytaczaniem" artykulow poniżających skarbnice narodową (o tym, czy to jest prawda czy nie tez "nie mamy prawa" mowic - jesli bedzie jakas sprawa, orzeknie to Sąd i ten wyrok jest wiazacy) |
Wybacz, ale ja wciąż nie widzę w tym artykule nic poniżającego na temat SN. Ba, to jest wręcz najłagodniejszy artykuł jaki czytałem na ich temat.
Pisząc dalej o graniu "fair play" przez emonety, to wcale nie musieli zamieszczać sprostowania napisanego przez SN, wystarczyłoby, jakby zdjęli tamten artykuł (co też się stało).
A co do sprawy w sądzie z udziałem SN, to wątpię, żeby miała miejsce (nie ważne z której strony). _________________ Najczęściej mnie można złapać na Forum TPZN
| | | |  |
|
 | | | |
Gość
| | | |  |
|
|
 | | | |
Prankster

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 3:01 pm Temat postu: |
|
|
Jest jakiś prawnik na forum?
Obowiązek opublikowania sprostowania ma wydawca gazety, z której pochodzi tekst i ma na to określoną ilość czasu.
Nie jestem tylko taki pewien, czy obowiązek ten ma również podmiot, który tylko cytuje (choćby w całości) artykuł, do którego odnosi się sprostowanie. _________________ Najczęściej mnie można złapać na Forum TPZN
| | | |  |
|
 | | | |
Ziemniok
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 3:12 pm Temat postu: |
|
|
Rewis pomóż.
Mi już ręce opadły.  _________________ Pozdrawiam, Krzysiek  |
| | | |  |
|
 | | | |
robert

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 5:58 pm Temat postu: |
|
|
| monteka napisał: | (...)
SN JEST KONKURENCJĄ EMONET
JEST TO NIEZAPRECZALNA SPRAWA
(...)
|
To tak jakby porównywać podróż pociągiem PKP i TGV
Kto co woli ? Kwestia gustu, a podobno kulturalni ludzie o gustach nie dyskutują
Koleżanko Monetko , chciałaś podyskutować, ale mam wrażenie, że Ty masz ochotę na "walkę na noże" tutaj na forum. Chwała Ci za Twój upór i determinację w dążeniu do celu. Może opowiesz nam szerzej o swoich motywacjach. Tak z czystej woli sprawiedliwości to robisz ?
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego popołudnia ( wszystkim bez wyjątku ) |
| | | |  |
|
 | | | |
rewis
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 6:02 pm Temat postu: |
|
|
| Ziemniok napisał: | Rewis pomóż.
Mi już ręce opadły.  |
Ziemniok, mnie też , bicie piany przez monetkę ( w aureoli walki o równe prawa w odbiorze SN ) przypomina mi odbijanie piłki o "sciankę" w tenisie ziemnym, cokolwiek byśmy napisali o SN będzie odbijane i tak w kółko, proponuje zamknąć tą jałową dyskusję bo nikogo do niczego monetka nie przekona, ani nas ( przeciwników SN ) ani siebie ( jako zwolenniczkę SN do ich jakości obsługi, pomijając "mijanie się z prawdą" - eufemizm mający przysłonić prawdę o SN ). Co do prawa prasowego to niestety nie specjalizuję się w tej materii ( prawo gospodarcze ), mógłbym popytać kolegów ale po co, emonety mają taki kapitał, iż z pewnością stać ich na lepszych prawników odemnie jednak uważam, iż dobrze się stało że emonety wydrukowały to sprostowanie dla czystości i klarowności intencji firmy. Naszym zadaniem Panowie jest rozpowszechnienie naszej opini o nieuczciwych praktykach i "sztuczkach" rodem z lat 90 tych, naszym wyborem powinna być ignorancja i nie dokonywanie zakupów w SN. Tym kończe Ziemniok, więcej nie będę się wypowiadał w tym temacie, czego wam koledzy również chciałbym ŻYCZYĆ. Zajmijmy się naszą pasją bo na coś takiego jak dyskusja o SN szkoda czasu. rewis |
| | | |  |
|
 | | | |
monteka
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Wto Lip 01, 2008 8:42 am Temat postu: |
|
|
ucieczka od tematu nie jest rozwiazaniem, nie jest wyjsciem
jest albo odwroceniem sie od problemu, bo strach nie pozwala spojrzec mu w oczy (ciekawe jest to, ze przez te wszystkie dni moich slow, nikt nie odniosl sie nigdy do pewnego mojego punktu, ani nawet nie powiedzial "no to powiedz wreszcie, bo tak mowisz i mowisz, a jestes goloslowna, bo nie popierasz tego zadnymi faktami")
najwyrazniej wiemy doskonale o jakie grzeszki chodzi i nikt z Was - proemonetowcow - nie chce o tym rozmawiac
btw... watek mial jeden cel, a oto wszystko, co mozna mu przypisac:
- nie chwale SN
- nie znam SN (nie kupuje tam ani zadna z bliskich mi osob)
- zdaje sobie sprawe z tego, iz prawdopodobne jest, ze skoro tyle negatywnych glosow sie podnosi, to faktycznie cos MOZE w tym byc
- jednakze nie mam prawa ich oczerniac, bo jak na razie nikt tego im nie udowodnil
ALE
- jestem przekonana, ze emonety nie powinny tego robic i basta
PKP i TGV - mowisz o takim porownaniu
ale spojrz, jaki zasiag maja pociagi drugiego typu, a jaki pierwszego
spojrz, ile osob stac na przejazd tym drugim, a ile na przejazd tym pierwszym
(w Polsce co prawda TGV nie ma, ale sa expressy, ktore z reguly nie sa wypchane po brzegi, chociaz szybsze, bez niepotrzebnych postojow itd.)
wniosek? ludzie czesto wybieraja "gorsze" i "mniej jakosciowe", bo ich po prostu nie stac
w dodatku Polacy maja tendencje do "ilosc", a nie "jakosc"
zatem jeszcze raz - jasno - po co watek? po to, ze posuniecie emonet bylo nie fair i prosze mi nie pisac po prostu tych GŁUPOT, ze SN nie stanowi konkurencje lub ze emonety sa tak dobre, ze ostrzegaja biednych i ucisnionych ludzi przed SN - w takim razie powinny prowadzic dzialalnosc charytatywna, bo przeciez tyle zla jest na swiecie, ze mozna by ostrzegac takze przed innymi rzeczami (nie tylko przed SN), a ZWIAZANYMI Z PIENIEDZMI (np. przed podchwytliwymi ofertami kredytowymi "na wakacje") |
| | | |  |
|
 | | | |
robert

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Nie Lip 06, 2008 7:46 am Temat postu: |
|
|
No dobrze , może przesadziłem z tym PKP i TGV, w takim razie inne porównanie : TPSA - spółka notowana na giełdzie, polski gigant telekomunikacyjny i Netia , również spółka akcyjna , branża identyczna, jednak znacznie mniejsza. Czy są dla siebie konkurencją ?
A wracając do meritum: idź się kłócić o prawa SN do tej gazety, z której pochodzi artykuł. Przecież ten tekst nie wyszedł spod pióra pracownika emonet.
Pozdrawiam i życzę miłego oglądania F1 !  |
| | | |  |
|
|
|