piotero napisał:Tak czytam i ręce mi opadają...
Banknoty o tematyce religijnej!?
Wy tak na serio czy żartujecie ?
Czy te banknoty mają jakieś cechy ewangelizacyjne ? Zawierają fragmenty katechizmu czy Biblii ? Ludzie zrozumcie w końcu, że Polska i Chrześcijaństwo przenikają się od ponad 1000 lat, Chrześcijaństwo miało wpływ na formowanie się Państwa Polskiego i później społeczeństwa czy narodu. Mam wrażenie, że to przejaw jakieś bezmyślności czy politycznej poprawności, bo jak ktoś celebruje 1050-lecie Chrztu Polski czy umieszcza człowieka, który miał potężny wpływ na historię XX wieku i upadek systemu komunistycznego ( chodzi oczywiście o Św. Jana Pawła II ) to mamy "banknoty o tematyce religijnej". Jakaś aberracja ?
A czy w Stanach mamy kolejnego prezydenta "religijnego", bo znowu 20-go stycznia 2017 r. składał przysięgę na Pismo Święte ? Po prostu skandal, u nas oświeceni postępowcy napisaliby, że to pogwałcenie świeckości Państwa, ale widać taki mamy klimat ....
czy ktoś coś złego powiedział? dokonałem jedynie podziału tematycznego. Inne przykłady takiego podziału.
Tematyka religijna:2017 - 300-lecie koronacji obrazu Matki Bożej Jasnogórskiej
2016 - 1050. rocznica Chrztu Polski
Tematyka dotycząca ważnych postaci z historii Polski2015 - 600. rocznica urodzin Jana Długosza
2014 - 100. rocznica utworzenia Legionów Polskich. Piłsudski
2011 - 100. rocznica przyznania Nagrody Nobla Marii Skłodowskiej-Curie w dziedzinie chemii
2010 - 200. rocznica urodzin Fryderyka Chopina
2009 - 200. rocznica urodzin Juliusza Słowackiego
2008 - 90. rocznica odzyskania niepodległości. Piłsudski
2006 - Jan Paweł II
Tematyka dotycząca walki o niepodległość2014 - 100. rocznica utworzenia Legionów Polskich. Piłsudski
2008 - 90. rocznica odzyskania niepodległości. Piłsudski
Tematyka dotycząca postaci związanych z kulturą2015 - 600. rocznica urodzin Jana Długosza
2010 - 200. rocznica urodzin Fryderyka Chopina
2009 - 200. rocznica urodzin Juliusza Słowackiego
Można jeszcze zrobić kilka takich podziałów i nie widzę nic złego w takim kategoryzowaniu. Dla mnie wydarzenia tj. Chrzest Polski i 300-lecie koronacji obrazu Matki Bożej Jasnogórskiej są związane z tematyką religijną i nie wiem czym tu się ekscytować.