|
monety.pl forum numizmatyków
|
 |
|
|
|
|
 | | | |
Piotr-k84

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Pią Cze 20, 2008 9:53 pm Temat postu: |
|
|
Witam, teraz to i ja musze właczyc się do dyskusji.
Po pierwsze, porównywanie emonety.pl do Skarbnicy Narodowej ma się jak pięśc do nosa.
Działanie Skarbcnicy Narodowej od dłuższego czasu budzi emocje (dlatego też UOKiK zajął się nimi). Przysyłają do domu medale, których się nei zamawiało, sposób egzekwowania należności też posoatawia wiele do zyczenia.
My na katalogmonet.pl także zamieściliśmy informacje o tym artykule, bo warto młodych niedoświadcoznychz bieraczy ostrzegac przed tego typu działalnością.
ps. Zaden pzryzwoity kolekcjoner monet, medali nie korzysta z usług SK.
ps2. Jeśli uważasz, zę SK jest tak dobra to spróbuj się z nimi skontaktowac.........to niemalże jak wygrac 6 w totka
Pozdrawiam
Piotrek |
| | | |  |
|
 | | | |
Dariusz
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Sob Cze 21, 2008 6:09 am Temat postu: |
|
|
Witam ponownie,
pozwolę sobie odnieść się do wcześniejszego postu "monteka" i napisać trochę prywaty.
To co było napisane w artykule z Dziennika Polskiego (który to artykuł został zamieszczony na naszych stronach jako przestroga dla innych osób) został zamieszczony również z tego powodu, że moi najbliżsi dziadkowie ulegli "czarowi" Skarbnicy Narodowej i pewnego razu zamówili telefonicznie monety z Janem Pawłem II i niestety od tego czasu dostali kilka różnych przesyłek z medalo-monetami których nie zamawiali, a że niestety są ludźmi starszymi (mają ponad 80 lat) nie znają się na wszelkich ustawach i paragrafach nie odsyłali odebranych przesyłek w ciągu 10 dni myśląc, że jest to reklama lub prezent. Ogromne było ich zdziwienie kiedy dostali wezwanie do zapłaty, ale na odesłanie wcześniej otrzymanych przesyłek niestety nie było już mowy (termin 10 dni upłynął nieubłaganie) - czy takie postępowanie i naciąganie ludzi starszych jest OK.
Moim skromnym zdaniem nie jest i dlatego Skarbnica Narodowa nie jest dla firmy emonety żadną, ale to ŻADNĄ konkurencją, a dlaczego - bo my nie zachowujemy się jak "oszuści" i nie naciągamy ludzi wysyłając im nie zamówione monety.
Sprawa z moimi dziadkami jak na razie znajduje się w prokuraturze, gdyż postanowiłem osobiście zająć się tą sprawą i pomóc dziadkom, bo nie widzę sensu płacenia za coś czego się nie zamawiało.
Moja prywatna prośba do forumowiczów, jeżeli któryś tu z obecnych lub waszych najbliższych został w podobny sposób potraktowany przez Skarbnicę Narodową, zapraszam do przesłanie listownie (na adres emonety.pl) swojej historii, ręcznie podpisanej, dołączymy ja do akt sprawy moich dziadków, która znajduje się obecnie w prokuraturze i spróbujemy wytoczyć proces zbiorowy przeciwko Skarbnicy Narodowej.
Przykro mi, że muszę uczestniczyć w tej dyskusji, która i tak sama się broni przed zarzutami Skarbnicy Narodowej, że jesteśmy nie fair, ale umieszczenie cytowanego wcześniej artykułu było spowodowane również prywatnym aspektem całej sprawy.
Z poważaniem
Dariusz Leśniak _________________ Polecam stronę: |
| | | |  |
|
 | | | |
karlos

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Sob Cze 21, 2008 7:57 am Temat postu: |
|
|
Monteka walczy o "dobre imie" SN z całych sił i może ta dyskusja toczyc się jeszcze bardzo długo-jedni i drudzy maja swoje argumenty i rację, ale mimo wszystko wydaję mi się, że to już nierealne- "niesmak pozostał"
pozdrawiam Wszystkich  _________________ "Dla Polaków można zrobić wszystko, z Polakami-nic"
Józef Piłsudski
http://www.ivrozbiorpolski.pl/ |
| | | |  |
|
 | | | |
Prankster

| | | |  |
|
|
 | | | |
monteka
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Nie Cze 22, 2008 2:50 pm Temat postu: |
|
|
Moje osobiste zdanie na temat skarbnicy narodowej:
- bardzo dobry pomysl, "chwyt" w postaci nazwy "skarbnica narodowa" - buduje zaufanie i tutaj zalozycielom trzeba przyznac racje
- jesli chodzi o "wszystko co zle" - nie moge niczego potwierdzic, zarzucic SN, poniewaz pewnego razu moglabym zostac wezwana na sale rozpraw i mogloby sie to zle dla mnie skonczyc
kontaktu z SN nie mialam oprocz parokrotnego przejrzenia strony internetowe[/url]j
tak tez nie moge pelnic roli swiadka lub czegokolwiek podobnego , gdyz nie poczulam na wlasnej skorze dzialan SN w najmniejszym stopniu
jednakze zdaje sobie sprawe z tego, ze "cos jest nie tak" z SN, skoro glosow jest tyle, skoro tyle osob o tym mowi (chociazby ziemniok[/url] zarzekl sie , ze on moze to potwierdzic i X osob z tego forum , wiec rozumiem , ze nie jest goloslowny i ze faktycznie cos nie gra)
natomiast temat - jakby nie bylo - nie dotyczy SN , lecz EMONET
prosze, aby "wielcy kolekcjonerzy" (bez wzgledu na to, czy obiektem ich pozadania sa monety kolekcjonerskie[/url] III RP, ruble cara mikolaja i aleksandra, czy PRL-owskie proby) nie wdawali sie w szczegoly i nie mowili "medalo-monety" na SN
jesli ktos zamawia cos z SN - jak to nazywacie: "medalo-monety" - to znaczy, ze albo sie nie zna i nie wie , ze to nie sa monety kolekcjonerskie[/url] , tylko "medalo-monety" bite na zamowienie u egzotycznych emitentow , albo po prostu robi to w celach kolekcjonerskich , zbierajac to, co mu sie po prostu podoba
podobny towar jest u emonet (podaje po raz enty przyklad WLASNIE MEDALO-MONET ktore sa w ofercie emonet dot. euro - podaje tylko ten przyklad , poniewaz i tak nie ripostujecie konkretnie moich slow , wiec nie ma sensu , bym teraz wchodzila po raz kolejny do sklepu emonet i wymieniala tutaj kolejne moneto-medale, ktore oferuja emonety - jednakze mysle , ze nikt tego nie moze zanegowac , bo oferte emonet wszyscy widzimy i nie sa to tylko "wielkie monety", wiele, ktore nie sa prawnym srodkiem platniczym w polsce (za granica rowniez zagraniczne) to po prostu "medalo-monety"
skoro ktos ma problemy z SN , bo tam zamawial = "nie zna sie" = mogl zarowno dokonac zakupu w SN , jak i w emonetach - skoro sie "nie zna" , to jest to absolutnie losowa sytuacja czy trafi na strone SN i wpadnie mu w oko monetka z ich oferty, czy na emonety i zostanie oczarowany medalem z piłką i napisem "euro 2008"
tak tez prosze mi nie mowic , iz SN nie stanowi konkurencji dla emonet (ciekawe tez , skad ta ludzaco podobno oferta z wrzutki w gazecie - nie tylko ja zauwazylam to ogromne podobienstwo , ktos z wypowiadajacych sie wczesniej jak najbardziej przyznal mi racje i prosze nie byc tak naiwnym - skoro nie ma podobienstwa do reklam firm zupelnie niezwiazanych z branza, a ogromne podobienstwo (a nawet po prostu ta sama sytuacja) jest do SN, to chyba jednak "cos jest na rzeczy" i chyba jednak ta sama branza "wizerunkow w kruszcach wybitych" laczy SN i emonety)
skoro ktos sie tam okupuje i - jak mowicie - "nie zna sie", gdyz SN oferuje "medaliki" , to JAK NAJBARDZIEJ wybor osoby "nie bedacej w temacie" moze pasc na emonety i albo na to ,co w ofercie monet jest medalikami , albo - rownie tym samym przypadkiem - monetami
TYM BARDZIEJ , ZE EMONETY TEZ MAJA SWOJE GRZESZKI , o ktorych konkurencja artykulow NIE UMIESZCZA
a moglaby...
i tego tez tutaj nikt nie porusza i nie roztrzasa
| Ziemniok napisał: |
Ale przecież odnieśliśmy się  |
kto odniosl sie do
- MEDALI a NIE MONET dot. euro 2008 w ofercie emonet?
- MEDALI "szlak bursztynowy" , ktorym zeruje sie na osadzie pozostalym po sukcesie polskiego szlaku bursztynowego z 2001 r.?
- do - przepraszam za kolokwializm - zerzniecia pomyslu na oferte z broszurek SN na broszurki emonet
- roztrzasniecia tematu grzeszkow emonet i ofert , ktore wprowadzaja w blad klienta ?
prosze mi konkretnie zacytowac konkretne posty konkretnie odnoszace sie do owych konkretnych kwestii
| Ziemniok napisał: | | To żadna krytyka konkurencji, a ostrzeżenie przed czymś złym. |
aha, czyli fakt , ze artykul dotyczy firmy rozprowadzajacej "blachy " to przypadek , tak ?? w rownie tym samym procencie artykul moglby dotyczyc oszustw samochodowych , spozywczych , narkotykow itp., skoro to tylko "ostrzezenie przed czyms zlym"? zatem licze , ze w niedalekiej przyszlosci pojawi sie artykul "chroncie swoje dzieci - po wejsciu do strefy schengen rozmiar przemtyu narkotykow z holandii mogl sie zwiekszyc !" |
| | | |  |
|
 | | | |
Notos
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Nie Cze 22, 2008 7:33 pm Temat postu: |
|
|
| Piotr-k84 napisał: |
ps. Zaden pzryzwoity kolekcjoner monet, medali nie korzysta z usług SK.
|
Nie kupiłem nic dotychczas w SN (aby to jasne było), nie jestem z tą firmą nijak powiązany etc. etc. etc. Ale odnoszę wrażenie, żeś Pan, Panie Piotrze, mówiąc kolokwialnie, "przegiął" z cytowanym poglądem. Kolekcjonerzy zbierają rzeczy tak różne i nabywane w tak różnych miejscach... Uważa się Pan za "lepszego" czy też przyzwoitego kolekcjonera monet i medali tylko i wyłącznie dlatego, że nie kupuje Pan w SN??? |
| | | |  |
|
 | | | |
monteka
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 11:46 am Temat postu: |
|
|
jestem przekonana , ze ta cisza jest bardziej wymowna niz jakiekolwiek slowa
pozdrawiam |
| | | |  |
|
 | | | |
Grzesio

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 1:45 pm Temat postu: |
|
|
A o czym tu dyskutować -skoro już wszystko jest jasne
Mamy wakacje więc życzę Ci KOLEżANKO udanego wypoczynku  |
| | | |  |
|
 | | | |
Prankster

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 3:44 pm Temat postu: |
|
|
Zapomniałem o tym wątku
Jedną z wad SN jest wprowadzanie w błąd kupujących poprzez używanie wieloznacznej nazwy Numizmat.
Wielu kupujących daje się na to nabrać i myślą, że kupują monetę (choćby typowo kolekcjonerskie świecidełko, ale bite oficjalnie jako środek płatniczy) a w rzeczywistości nabywają medal bity na prywatne zamówienie.
Jeśli chodzi o to Euro 2008 z e-monet, to proszę sobie spojrzeć na kategorię, w której są umieszczone. Przynajmniej jest jasno powiedziane, że to medal.
A co do kolekcjonowania tego, no cóż, zbierać można wszystko (czego dowodem jest forum Collections.pl) i jeśli komuś się to podoba, jego sprawa, niech sobie kupuje. Ale nazywajmy rzeczy po imieniu, np. seria Wielcy Polacy, to seria medali a nie monet.
medal, moneta, żeton, pieniądz, numizmat - to wszystko są różne pojęcia, zbliżone, ale nadal różne.
Właśnie przeglądam sobię stronę SN i widzę zmiany w nawigacji. Jest już wyraźny podział na monety (złote i srebrne) i na medale pamiątkowe. Podane są również pełne dane firmy, łącznie z adresem.
Nie wiem jak wcześniej było przy zamówieniu z tekstem o tym, że kupując 1 sztukę zamawia się całą serię, ale dla mnie ta informacja jest zrozumiała.
Czyli wygląda na to, że SN próbuje odrobić stracony honor
Ja i tak nie zostanę ich klientem (emonet w sumie też nie), bo to nie moja dziedzina kolekcjonerstwa. _________________ Najczęściej mnie można złapać na Forum TPZN
Biuletyn Informacyjny TPZN Nr. 2 / 2010 (6) |
| | | |  |
|
 | | | |
Grzesio

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 4:49 pm Temat postu: |
|
|
Prankster -jak możesz to zażuć tu link do SN to wieczorem po patrze co za cuda ma w swej ofercie SN ,skoro tak zażarcie PANI(monteka)broni tą firme  |
| | | |  |
|
 | | | |
dawid111

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 5:06 pm Temat postu: |
|
|
Grzesio mogę zrobić to za Prankstera
********* to ich stronka, a na dole malutkim druczkiem jest adresik itp
Wymoderowano link do piekła  _________________ http://pl.youtube.com/watch?v=5sR_Kks2Cnc HARDCORE
 |
| | | |  |
|
 | | | |
Grzesio

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 8:43 pm Temat postu: |
|
|
Dawid wrzuć mi link na PW bo tu wycięto-wiadomo konkurencja OK-już mam 
Ostatnio zmieniony przez Grzesio dnia Czw Cze 26, 2008 9:37 pm, w całości zmieniany 1 raz |
| | | |  |
|
 | | | |
Ziemniok
| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 8:45 pm Temat postu: |
|
|
Podam Ci na gg. _________________ Pozdrawiam, Krzysiek  |
| | | |  |
|
 | | | |
Thomas

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 9:33 pm Temat postu: |
|
|
nie prosciej w google wpisac?  _________________ Thomas
www.it.exar.pl
"Stare chińskie przysłowie mówi: jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie"
Boinc@Poland, przyłącz się : http://www.boincatpoland.org/ |
| | | |  |
|
 | | | |
robert

| | | |  |
|
 | | | |
Wysłany: Nie Cze 29, 2008 1:40 pm Temat postu: |
|
|
Witajcie,
nigdy nie kupowałem w SN i nie zamierzam, kupowałem i kupuje w EMONETY i pomimo drobnych niedociągnięć w wewnętrznym przepływie informacji w tej formie jestem zadowolonym klientem i zamierzam kontynuować współpracę z EMONETY.
MONETKA możesz powiedzieć, że nie jestem bezstronny, ale za każdym razem, gdy z kimś rozmawiam o SN, czy to na forum czy ze sprzedawcami w sklepach numizmatycznych, wszyscy reagują podobnie na wspomnienie o SN - ironiczny uśmieszek i politowanie dla ludzi, którzy kupują w SN.
Czy EMONETY są konkurencją dla SN ? Myślę, że odpowiedź można wydedukować z mojej wypowiedzi
Pozdrawiam serdecznie i życzę wielu udanych zakupów do kolekcji!
Robert |
| | | |  |
|
|
|